top of page
  • Фото автораЗубівська гімназія

Профілактика грипу


Шановні читачі! Минуло не так багато часу, а ми знову на порозі нової епідемії грипу та гострих респіраторних інфекцій.


Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я , очікується в 2019-2020 роках циркуляція слідуючих 4 штамів грипу:

- «Канзас» ( А/Н3N2);

- «Брісбен» ( А/Н1N1);


- «Колорадо» ( відноситься до групи вірусів В /Victoria);

- «Пхукет» ( відноситься до групи вірусів В/Yamagata)/.


В групі ризику на цей час молоді люди. По прогнозам епідеміологів в сезон 2019/2020 роках грипом та ГРВІ в Україні перехворіє від 4,8 до 6,7 міліонів чоловік. Пік епідемічного підйому очікується в грудні 2019 року та в кінці січня на початку лютого 2020 р.


Із 4 збудників вірусу грипу будуть в Україні циркулювати 2 нових «Канзас» ( А/Н3N2) та «Брісбен» (А/Н1N1).


Якщо до нас дійде новий вірус «Канзас» то в групі ризику в якій реєструється найбільше смертельних випадків будуть не щеплені люди пенсійного віку.

Основною групою ризику вірусу «Брісбен» є діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (цукровим діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням і вагітні).




Чому вакцинація людей має велике значення. Завдяки вакцинації ймовірність важкого перебігу захворювання і ускладнення зменшується на 60%, ймовірність смертельних випадків зменшується на 80 %, а вірогідність госпіталізації зменшується на 50%.


В цьому році Україна закупила вакцину проти грипу виробництва Франції та Кореї. Французька вакцина 4-х компонентна та діє на 4 штами віруса, корейська вакцина 3-х компонентна та діє на 3 штами віруса.


Станом на 01.12.2019 року вакциновано з початку епідемічного сезону 193 тис. 882 особи в Україні. За 48 тиждень щеплено проти грипу 16 465 осіб в Україні. В м. Миргороді та Миргородському районі щеплено проти грипу 150 осіб.


Інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРІ становить 447, 1 на 100 тис. населення, що 6, 2 % менше рівня епідпорогового по Україні.


З 31.09.2019 р. по 01.12.2019 р. перехворіло 3,5% населення країни, госпіталізовано 35732 особи, із них 80% це діти до 17 років.


В цивілізованому світі основним заходом профілактики грипу та його ускладнень є щеплення. Вакцинація від сезонного грипу повинна бути завершена до перевищення епідемічного порогу (вересень-листопад). Щоб уникнути ускладнень хвороби та можливих летальних випадків особливу увагу слід звернути на імунізацію осіб із групи медичного, епідемічного та професійного ризику.


Керівникам підприємств, закладів та установ незалежно від форм власності в період епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРВІ слід забезпечити виконання заходів передбачених комплексним планом готовності в міжепдемічний період та реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ щодо організаційних, профілактичних та протиепідемічних заходів затверджено головою районної державної адміністрації та міським головою.


В перелік профілактичних та протиепідемічних заходів входить:

- дотримання санітарно-гігієнічних вимог до регламентованого мікроклімату та режиму провітрювання приміщень. Вологого прибирання з використанням засобів дезінфекції;

- у разі виявлення медичним працівником захворювання на грип та ГРВІ забезпечити їх відсторонення від роботи; в разі відсутності медичного працівника на підприємстві, установи, організації відсторонення від роботи проводиться медичним працівником амбулаторії ЗПСМ яка обслуговує дане підприємство;

- проведення неспецифічної профілактики грипу та ГРІ (гігієнічні заходи, які дозволяють менше контактувати з вірусом);

- забезпечення працівників, безпосередньо зайнятих обслуговуванням населення засобами індивідуального захисту органів дихання із заміною їх кожні 4 години;

- забезпечення працівників милом або антисептиком для дотримання правил особистої гігієни;

- забезпечення осіб які працюють на відкритому повітрі теплим одягом; приміщеннями для обігріву та харчуванням;

- забезпечення наявності у загальнодоступних місцях ( на інформаційних стендах, табло, тощо) інформації, пам'яток з профілактики грипу та ГРВІ.

Керівники закладів освіти забов'язані:

- забезпечити інформування місцевих органів виконавчої влади з метою прийняття ними рішення про призупинення навчально-виховного процесу за відсутності 20% від загальної кількості учнів з причини захворювання на грип та ГРВІ;

- обмежити проведення спортивних, культурно-масових та інших видовищних заходів;

- організувати проведення дезінфекції столового посуду та іграшок, а також вологого прибирання та дезінфекції приміщень в кінці робочого дня, дезінфекційними засобами;

- проведення при можливості в дошкільних навчальних закладах знезараження повітряного середовища приміщень за допомогою бактерицидних ламп за відсутності дітей протягом 30хв. з наступним провітрюванням;

- дотримання режиму провітрювання групових осередків в дошкільних навчальних закладах;

- недопущення виходу на лінію шкільних автобусів з несправною опалювальною системою.

Керівникам підприємств усіх видів та форм власності забезпечити:

- недопущення виходу на лінію транспорту з несправною опалювальною системою;

- організацію проведення вологого прибирання пасажирського транспорту після закінчення робочої зміни з використанням засобів дезінфекції.


Щодо профілактики грипу та ГРВІ яких потрібно дотримуватись пересічному громадянину раджу ознайомитися з пам’яткою, щодо профілактики грипу та ГРВІ яка додається.


Заступник начальника відділу

державного нагляду за

дотриманням санітарно законодавства

Миргородського міськрайонного управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Полтавській області

М.І. Гавриленко

5 переглядів
bottom of page